W dupiu byłeś? Obrazki widziałeś?
Dodaj coś Rejestracja Logowanie

kawa dla dzidy część  . podstawowe kawy wstęp witam was w pierwszej części cyklu o kawie mojego autorstwa. w ostatnim czasie zauważyłem że sporo osób na stronie jest całkowicie zielona w tym temacie więc za zachętą paru osób oscarian marcinzombi vitekrzez nik morlslol oraz drjarvisstrange postanowiłem zrobić małe kompendium wiedzy dla zwykłego dzikowca. specjalnie mnie to nie dziwi bo kultura kawowa dla większości polaków kończy się na sypanej oraz rozpuszczalnej. po przeczytaniu tychże postów wszystkie zostana oznaczone kawadladzidy będziecie w stanie zaszpanować przed dziewczynami oraz przyjaciółmi jakimi to kozakami kawowymi jesteście. ewentualnie pochwalicie się mamie że zrobiliście coś innego od walenia konia w piwnicy bo pewnie nie macie dziewczyn ani przyjaciół w końcu to jazd. w pierwszej części zajmiemy się najbardziej bazowymi kawami na bazie espresso oraz wytłumacze czym jest kawa przelewowa. uprzedzam że jestem amatorem i będe maksymalnie upraszczał sprawe więc bariści moga zechcieć wydłubać sobie oczy niczym myszka miki z tego szablonu. jeśli ktoś potrzebuje wizualizacji to niech wpisze typas of coffee w google grafike i wyżmie pierwszy lepszy obrazek. niestety mój zaawansowany program graficzny za milion pesos plint nie ogarnia tak skomplikowanych opcji edytowania grafiki z tekstem.  . espresso nie nie czytamy tego espresso małe intensywne i potrafi wykrzywić ryj. robi się je w ekspresie ciśnieniowym. jest to jakieś       ml esencji kawy które najczęściej używa się do zrobienia innej kawy.  . espresso macchiato czytamy makjato to samo co wyżej ale z dodatkiem mlecznej pianki czasem spotyka się wersję z odrobiną dosłownie odrobiną spienionego mleka.  . zwykła czarna kawa i zwykła biała kawa a. americano czytamy amerikano emerikeno espresso zalane do krawędzi kubka bardzo ciepłą wodą. bardziej po ludzku zwykła czarna kawa z ekspresu ciśnieniowego. robi się ją też z mlekiem najczęściej zimnym żeby schłodzić napój. w kawiarni wystarczy poprosić o czarne albo białe americano jeśli chce się czarną biała kawe. b. kawa przelewowa również spotykanejako bakch brew czytaj becz bru to niejest na bazie espresso robi się ja w ekspresie przelewowym czyli takim w którym cała woda przechodzi przez kawę przy użyciu grawitacji płaskoziemcy podważają istnienie tej kawy bo grawitacja jest kłamstwem kuloziemców. co odróżnia kawę przelewowa potocznie przelew od americano jest mocniejsza od americano nawet do dwóch razy bardziej kofeinowa i z reguły intensywniejsza w smaku.  . latte czytamy iate espresso zalane do krawędzi kubka lekko spienionym mlekiem. delikatna kawka bardzo mleczna najczęściej ze wzorkiem na górze tak zwanym latte aft.  . latte macchiato czytamy late makjato to samo co latte ale espresso dodaje się na końcu zamiast na poczatku. dzieki temu unikamy goryczkowej pianki.  . cappuccino czytamy kapuczino espresso zalane do krawędzi kubka mocno spienionym mlekiem. posiada dużą warstwę pianki mlecznej. w zależności od szkoły będzie całe białe darujmy sobie żarty o rasowej czystości europy albo z brązowa obwódka. kolejna delikatna mleczna kawka.  . fiat white czytamy fiat łajt flet łajt espresso ze spienionym mlekiem najczęściej w proporcji    . intensywna przyjemna kawka jak ktoś lubi smak kawy oraz mleka. jest to swoista wizytówka każdego baristy.  . mocha czytamy maka latte z czekoladą w środku. sporo osób zakłada że będzie słodka skoro ma czekoladę ale najczęściej spotykałem się z wersjami niesłodkimi. zawsze można dodać cukru najwyżej barista z miliardem kursów oraz zbyt wielkim ego wywali was z kawiarni. disclaimer oczywiście się nabijam ale niektórzy bariści traktuja osoby pijace kawe z mlekiem lub cukrem jako podludzi. środowisko kawowe stara sie z tym poglądem walczyć. pamietajcie pijcie kawę taką jaka wam smakuje. sympatyczny barista najpierw zachęci was do spróbowania bez mleka cukru ale nie będziecie na was krzywo patrzył jeśli i tak sobie ten cukier dodacie. po coś w końcu kawiarnie go kupują.  . caramel macchiato czytamy karmel makjato to samo co latte macchiato ale z dodatkiem karmel najczęściej w formie karmelowe polewy oraz karmelowego syropu w samej kawie. ukochana kawka wszelkich karyn i gimbusek. kawy tam raczej nie poczujecie. i tym sposobem dochodzimy do końca  . części. starałem się ograniczyć do niezbędnego minimum żebyście mogli poprawnie i bez wstydu zamówić kawę w kawiarni. polecam zapisać sobie ten obrazek w telefonie i dodać do ulubionych żeby później nie pytać które to americano a które to cappuccino. bardzo dziękuję za uwagę tym którzy dobrnęli do końca. dajcie znać czy chcecie żebym kontynuowal cykl. mile widziane wszelkie uwagi oraz propozycje tematów które chcielibyście omówić w pierwszej kolejności. pozdrawiam zgagarast. kawa dla dzidy
achaja
90
Wincy obrazków
Copyright © 2019 by wdupiu.pl